Бананът - пътешественикът през времето

Бананът - пътешественикът през времето

Той е екзотичен и в същото време универсален. Идеален за закуска, понякога и за обяд, а защо не и за вечеря. Като основно, като десерт, като добавка в специалитети или основен персонаж в кулинарни шедьоври. За едни е удобният участник във всяка диета, а за други любимото подхапване с повод и без повод. И никой нищо не може да каже, защото той е безапелационно вкусен, безкрайно сладък и много полезен.


Бананът пътува от другия край на света, за да ни бъде винаги под ръка, щом изпитаме нужда от точно неговия незаменим вкус на сладост и насита. Но освен че днес прекосява континенти, бананът е пътувал и столетия към нас във времето. Този уникален плод е влязъл в историята на човешката цивилизация преди хиляди години. Отглеждан първо в един регион, той е трябвало да изчака векове, за да се премести на европейския континент и да изживее истинското си признание.


Смята се, че бананът е бил една от първите хранителни култури на човека преди повече от 12 000 години! Този древен плод, широко разпространен из целия свят, не е бил познат на много народи векове наред. В началото най-известен е бил на Антилските острови, където се е използвал само за домашна употреба.


Едва през 19 век Европа е успяла да открие уникалният вкус на екзотичния плод. Търговското разпространение на банана тръгва от Флорида между 1865 и 1870 година. Две компании разширяват отглеждането на бананови дървета в Централна Америка и построяват кораби, с които да доставят реколтата от другата страна на Атлантика. 


Сладкият вкус на банана и неговият топящ се в устата плод го включват бързо в хранителните навици на европейците. И той набира такава скорост, че днес е най-консумирания плод след ябълката на Стария континент. 


И малко любопитни факти. Думата “банан” произлиза от португалски, а там най-вероятно е влязла от арабски, на който означава “пръсти”. На Антилските острови пък той е наричан смокиня.


Интересна страна на банана е, че измежду многото му видове има един, който позволява, след ферментация, от плода му да се произвежда бира и вино. 


Освен всичко друго бананът е отглеждан и заради употребата му в дома и ежедневието. Някои сортове позволяват да се произвеждат изключително устойчиви растителни влакна. Листата му са често използвани за производство на покривни повърхности и амбалажи или за хранително фолио.


Бананът има и много важно място в индуистката култура. Буда почита банановото дърво като метафора на изгубения рай и символ на изобилието и суетата.